scroll

Om indsatsen

Formålet med But Why-indsatsen er at forebygge, at unge begynder at ryge. Vi giver ingen færdige svar og undgår med vilje de løftede pegefingre. I stedet får de unge mulighed for selv at starte debatten og diskutere, hvad de selv og deres venner tænker om rygning og det at begynde at ryge. På den måde falder de ‘gode grunde’ ofte til jorden af sig selv.

Bag indsatsen står Sundhedsstyrelsen. Indsatsen er del af Patienternes Kræftplan (august 2016), hvor visionen om en røgfri generation i 2030 beskrives. Indsatsen finansieres af satspuljemidler fra satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2017-2020. Indsatsen over for teenagerne har været i gang siden oktober 2017.

Nedenfor kan du se de elementer, vi bruger i indsatsen.

Film

Som led i indsatsen har vi produceret fire film, der skal få teenagerne til at reflektere over rygning. Begge film viser på ironisk vis nogle af de motiver, der får unge til at ryge. Filmene lever hovedsagligt på de sociale medier.

Vi har testet vores indsats grundigt på teenagemålgruppen for at være sikre på, at de afkoder indsatsens budskaber og ironi. Vi har lavet en “bagom indsatsen-film”, hvor en gruppe teenagere fortæller, hvad de tænker om indsatsen.

Du kan se alle film her.

en indsats med en ironisk tone

Indsatsen bruger ironi og en drillende humor. Vi har blandt andet lavet grafiske cigaretpakker med statements, der har en tydelig ironi. Pakkerne produceres ikke rigtigt, men bruges digitalt til at afsløre nogle af de årsager, teenagere har til at ryge.

Coverbillede til Facebook

Influencers

Rygning er så væsentligt et problem, at vi skal være der, hvor teenagerne er. Derfor samarbejder vi i indsatsen med kendte influencers, som med deres egne ord sætter spørgsmålstegn ved, om det nu også er så sejt det der rygning. Influencerne er enten bloggere, youtubere eller instagrammere, som teenagerne ser op til og lytter til.

Du kan se noget af det indhold, som influencerne har produceret i indsatsen her. På knappen nedenfor kan du møde alle de influencers, der er en del af indsatsen.

Mød influencerne

Kontakt

Sundheds- styrelsen

Spørgsmål vedrørende rygning og tobaksforebyggelse rettes til:

Nina Krogh Larsen
Specialkonsulent
Telefon: 72 22 75 36
E-mail: nikl@sst.dk

Sundheds- styrelsen

Spørgsmål vedrørende kampagnen rettes til:

Anne Rygaard Hjorthøj
Specialkonsulent
Telefon: 72 22 77 47
E-mail: arb@sst.dk